lauantai 9. marraskuuta 2013

Ruokavalioremontti

Kuten ainakin Keittiö ja puutarha-blogiani lukeneet tietävät, olen viimeiset reilu viisi vuotta noudattanut vegaaniruokavaliota. Nyt tämän syksyn kuluessa olen kuitenkin joutunut laittamaan ruokavalioni kokonaan uusisiksi terveydellisistä syistä. Eli tässäpä vielä lisäselvitystä niihin aiemmin mainittuihin kremppoihin, jotka ovat osan syksyä vieneet voimia niin liikunnasta kuin opiskelustakin.

Juttu alkoi elokuun lopulla, kun aloin miettiä, että jo aika monen viikon ajan olin kärsinyt päivittäin vatsanväänteistä, eikä "no nythän on mätäkuu" -selitys enää kuulostanut uskottavalta. Koska minulla on ennestään allergiataustaa, aloin epäille että kyse olisi jostain uudesta yliherkkyydestä. Varsinkin kun liikuntapuoli piti olla kunnossa ja rentouttava kesäloma takana, katse kääntyi luonnollisesti ruokavalioon.

Ensimmäinen lääkäri YTHS:llä oli samantien leimaamassa ongelmaa "toiminnallisiksi vatsavaivoiksi", ja varsinkin kun perusverikokeissa ei näkynyt mitään, sain ohjeeksi vain syödä lisää kuitua. Ajattelin kuitenkin, että jos elimistöni näin selvästi ilmoittaa, että sillä on jokin huonosti, niin täytyyhän siihen löytyä syy. Eri allergia-aiheisten nettisivujen lueskelun perusteella aloin itse epäillä syylliseksi soijaa, joka on ristiinreagoiva mm. koivu- ja pähkinäallergioiden kanssa, jotka minulla oli jo ennestään. Kokeilin siis jonkin aikaa soijatonta ruokavaliota, ja se jo tuntui auttavan jonkin verran.

Menin vielä puhumaan asiasta yksityiselle allergiahoitajalle, joka neuvoi minut kokeilemaan low fodmap -ruokavaliota. Ruokavalio on vielä toistaiseksi suomessa melko tuntematon, eikä sille edes ole suomenkielistä termiä. Australialaisten tutkimusten mukaan monet ihmiset, jotka kärsivät epämääräisistä vatsakivuista, ovat itseaisassa intolerantteja ns. fodmap-hiilihydraateille  samaan tapaan kuin laktoosi-intolerantikot eivät siedä laktoosia. Fodmap-hiilihydraatteja on mm. gluteeniviljoissa, palkokasveissa ja tietyissä hedelmissä ja kasviksissa. Täydellinen lista vältettävistä ruoka-aineista löytyy englanniksi mm. täältä.

Tässä kohden jouduin pohtimaan uudelleen kasvisruokavalion toimivuutta ja valitettavasti toteamaan, että veganismi yhdistettynä kaikkiin edellämainittuihin ruokarajoitteisiin olisi käytännössä mahdotonta ja ravitsemuksellisesti varsin kestämätöntä. Aloin siis samalla purkaa vegaaniruokavaliota pikkuhiljaa, aloittaen maitotuotteista. Nyt olen sisällyttänyt ruokavaliooni maitotuotteiden lisäksi myös kalan ja kananmunan. Fodmap-ruokavalioon kuuluu myös laktoosin välttäminen, mutta onneksi Suomessa on saatavilla lähes kaikkia maitotuotteita myös vähälaktoosisina tai laktoosittomina.

Kaikkiaan tämä uusi ruokavalio on tuntunut toimivan todella hyvin, vaikka uusien ruokien keksiminen ja laittaminen vaatii vielä opettelua. Aluksi pelkäsin lähes tosissaan kuolevani nälkään, mutta sitä ei ole vielä näköpiirissä. Liikuntaankin on taas enemmän energiaa, kun pystyy syömään kunnon ruokaa ilman että maha tulee kipeäksi. Selvää on, että tämä ruokaremontti on vielä kesken oleva prosessi - esimerkiksi fodmap-listalla olevien ruoka-aineiden sopivuus täytyy kokeilla yksitellen. Tärkeintä on kuitenkin, että suuntaviivat ovat nyt selvillä ja tästä on hyvä jatkaa eteenpäin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti